Tsemppiä loppukauden kisoihin!

Tsemppiä loppukauden kisoihin!

Etsi

Terien teroitus

Mistä tietää, että taitoluistin pitää teroittaa?

Kokenut luistelija tuntee jäällä, kun ”terät eivät pidä” tai ”terät lipsuvat” ja tällöin he tietävät, että nyt on viimeistään aika viedä luistimet teroitukseen. Jos luistelija ei vielä ole oppinut tunnistamaan, milloin luistimet pitäisi teroittaa, voi terälle tehdä pienen testin, joka kertoo onko luistimet syytä teroittaa. Vedä hellästi kynnellä terien molempien kanttien reunasta ylhäältä alas. Jos kynnestä kuoriutuu hento määrä kynttä terälle, on luistimen terä vielä terävä. Jos kynttä ei viilaudu, kannattaa luistimet viedä teroitukseen. Jos terän kanteissa tuntuu röpelöä ja kolhuja, kannattaa luistimet viedä teroitukseen joka tapauksessa.

Kuinka usein taitoluistin kannattaa teroittaa?

Se, kuinka usein taitoluistin pitäisi teroittaa, on hyvin yksilöllistä. Tähän vaikuttavat mm. harjoitusmäärät, terän käyttö, jää, teräsuojien puhtaus ja terien huolto. Kannattaa kokeilla edellä mainitut niksit ja teroittaa luistimet sen mukaan. 

Millainen on oikeanlainen teroitus taitoluistimille?

Taitoluistimien teroitus vaatii erityistä asiantuntemusta taitoluistimien teristä ja niiden erilaisista ominaisuuksista. Tästä syystä taitoluistimet pitäisi aina teroittaa taitoluistinhuollossa, joka on erikoistunut taitoluistinten teroitukseen.

Hyvässä teroituksessa terä on teroituksen jälkeen terävä, ja sen kantit ovat samalla tasolla. Teroittaja mittaa tämän teroituksen yhteytessä siihen suunnitelulla laitteella. Terän takaosaa ei myöskään saa pyöristää, vaan siinä on oltava 90 asteen kulma.

Mikä on oikeanlainen urasyvyys?

Taitoluistimien yleisimmät urasyvyydet vaihtelevat asteikolla 10-15. Juuri sinulle sopiva urasyvyys riippuu siitä, mitä terältä halutaan – parempaa liukua, parempaa pitoa tai helppoutta käänteisiin ja twisseleihin. Yhteistyössä teroittajan kanssa, on mahdollista löytää urasyvyys, joka tukee juuri sinun tarpeitasi ja vie sinua eteenpäin luistelijana!


Oikea urasyvyys löytyy kokeilemalla. Urasyvyys ilmoitetaan useimmiten milleinä ja urasyvyysluku määrittyy ympyrän säteestä. 

  • Mitä suurempi ympyrän säde, sitä isompi luku, mikä tarkoittaa loivempaa uraa. 
  • Mitä pienempi ympyrän säde, sitä pienempi luku, mikä taas tarkoittaa syvempää uraa.

Suomessa on pikkuhiljaa siirrytty käyttämään loivempia urasyvyyksiä. Aikaisemmin yleisimmät urasyvyydet ovat olleet 8-10 välillä, mutta nykyisin huippuluistelijat ovat siirtyneet käyttämään loivempia urasyvyyksiä, jotka ovat 11-15 välillä, jopa loivempiakin.

Loivempi urasyvyys mahdollistaa paremman liu´un ja käänteet sekä twisselit on helpompi tehdä, koska terässä ei ole niin paljon kitkaa. Myös loivemmalla urasyvyydellä on mahdollista saada hyvä pito, mutta se vaatii harjoittelua, ja aluksi voi tuntua siltä että ”terä ei pidä kunnolla”.

Syvempi urasyvyys puree jäähän paremmin kuin loivempi, mutta koska kitkaa on enemmän, liuku saattaa hieman kärsiä ja twisseleissä ja käänteissä voi tuntua, että terät ”töksähtävät” paikoilleen. Urasyvyys on kuitenkin aina makuasia, ja teroittaja tekee teroituksen sellaisella urasyvyydellä, jonka asiakas kokee parhaaksi.

Kuinka paljon terissä on teroitusvaraa?


Terävalmistajat merkitsevät teriin viitteellisen rajan teroitusvarasta. Se antaa luistelijalle ja hänen vanhemmilleen mahdollisuuden seurata teroitusvaran kulumista. Todellisuudessa teroitusvaraa voi olla enemmän tai vähemmän, mitä terän ”teroitusvara” ilmoittaa. Ammattitaitoinen taitoluistinten teroittaja pystyy katsomaan, että terässä päkiän alla ns. ”tasapainopisteessä” on oikeanlainen ja tarvittava vara suhteessa kärkipiikkeihin. Kun terästä tulee liian suora siten, että piikit ovat samalla tasolla ns. ”tasapainopisteen” kanssa, on terä käytetty loppuun ja on aika vaihtaa uuteen terään.

Varaa aika teroitukseen >>

Terien kiinnitys 

Terien kiinnityksestä ja asennuksesta voit lukea lisää blogistamme >>