Teroitus- ja kiinnityspalvelumme lomailee 14.6.-7.7. Aurinkoista kesää!

Teroitus- ja kiinnityspalvelumme lomailee 14.6.-7.7. Aurinkoista kesää!

Etsi

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

Miten ostaa luistimet?

Tärkeää informaatiota luistinten hankintaan ja huoltoon liittyen

Yleistä luistinten hankinnasta
Luistin on luistelijan tärkein väline. Siksi sen valinta tulee tehdä huolella ja ajan kanssa. Luistinten valinnassa on huomioitava mm. luistelijan taito- ja voimataso, harjoittelumäärä, ikä, pituus, paino, ruumiinrakenne ja polvenkäyttö. Suosittelemmekin aina luistinten hankintaa liikkeestämme, jossa asiantuntevan henkilökunnan avustuksella voimme valita juuri sinulle sopivimman luistimen.
Luistelijan jalka on aina yksilöllinen, joten usean erilaisen luistinmallin, lestin ja koon sovittaminen auttaa löytämään itsellesi parhaan vaihtoehdon. Lisäksi eri luistinvaihtoehtoja sovittaessasi liikkeessämme voimme havaita mahdollisia jalan asentovirheitä ja tarvittaessa ohjata jatkotutkimuksiin. Epäsopiva luistin ja/tai hoitamaton jalan asentovirhe voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa pidempiaikaisia vammoja.


Pari tärkeää lisävinkkiä luistinten ostoon:

 • varaa riittävästi aikaa luistimiesi sovitukseen liikkeessä
 • varaa omat luistelusukat mukaan
 • älä anna kaverin mielipiteen vaikuttaa omaan luistinvalintaasi. Valitse se, mikä tuntuu parhaimmalta omaan jalkaasi
 • ole aktiivinen ja ota selvää asiantuntijaliikkeestä ja valmentajalta eri luistin- ja terävaihtoehdoista, uusista malleista ja muutoksista - valmistajat kehittävät jatkuvasti uutta.
 • luistinvalinnoissa ja välinetietouden lisäämisessä hyvä yhteistyö valmentajien, liikkeen, luistelijan ja vanhempien välillä on ensiarvoisen tärkeää.
Kun tulet taitoluisteluliikkeeseen, varaudu vastaamaan seuraaviin kysymyksiin:
 • minkä ikäinen olet
 • montako vuotta olet luistellut ja millä tasolla olet nyt
 • luistelutuntien määrä viikossa
 • oletko yksinluistelija/muodostelmaluistelija/jäätanssija
 • nykyisen luistimen koko, merkki ja malli (pyri ottamaan vanhat luistimet mukaasi)
 • nykyinen terä
 • mitä olet pitänyt nykyisistä luistimistasi/mistä et ole pitänyt
 • valmentajan suositukset luistinkengästä ja terästä
 • paljonko olet varautunut maksamaan luistimistasi
 • onko sinulla ollut nilkka- , akillesjänne- , polvi-  tai selkävaivoja

Näin valitset oikean koon
Kasvan jalan kasvuvarasuositus on 0,5 cm - 1 cm. Aikuisella hyvä liikkumavara on 0 cm - 0,5 cm. Jos jalat ovat erikokoiset, mikä on täysin normaalia, suositellaan kasvuvara mitattavaksi isomman jalan mukaan. Sopivalla kasvuvaralla varmistetaan, ettei jalka pääse liikkumaan luistimen sisällä ja aiheuta vahinkoa jalalle tai luistimelle. Väärän kokoinen luistin voi aiheuttaa mm. jalka- ja nilkkaongelmia, ylimääräisiä patteja ja hankaumia sekä luistimen käyttöiän lyhenemistä.

Luistimen sovittaminen

Aluksi mitataan jalkojen koko ja lestileveys, sillä luistimen pitää istua hyvin jalkaan, olla pituudeltaan sopivan kokoinen ja oikealestinen. Näin vältytään monelta rakkulalta, hiertymältä ja suuremmilta jalkaongelmilta. Uudet luistimet tuntuvat aluksi liiankin tukevilta mutta luistinmallista riippuen muokkautuvat ajan kanssa jalkaan sopiviksi. Joitakin luistimia pystyy myös lämpömuokkaamaan, mikä edesauttaa jalkaan istuvuutta.   

Luistimet aloittelijoille
Kasvavan jalan hyvinvointi on tärkeä asia. Hyvä luistinkenkä tukee jalan asentoa ja oikeanlainen taitoluisteluterä on välttämätön uusien taitojen oppimisessa. Luistimissa ei kannata säästää, hinta on aina laadun tae. Hyvät luistimet kestävät kulutusta ja niiden tulisi täyttää sekä koolle että tukevuudelle asetetut vaatimukset. Aloittelevan luistelijan kannattaa ostaa hyvät luistimet joko käytettyinä tai uusina. Pieneksi jääneet luistimet voi myydä edelleen, luistimen kunnon voit arvioida meillä. 


Hyvä luistinkenkä:

 • on kooltaan jalkaan sopiva. Kasvuvaran tarve arvioidaan liikkeessä iän ja tason mukaan. Kenkään tulee mahtua ohut sukka . Mikäli niillä luistellaan paljon ulkojäillä, voi luistimen päälle laittaa esim. thermopäällisen, joka on parempi vaihtoehto kuin luistimen sisään laitettava villasukka.
 • tukee jalan asentoa. Hyvän luistinkengän edustan tulee olla tarpeeksi avonainen, jotta kapeimmassakaan jalassa kengän reunat eivät ota nyöritettäessä yhteen. Luistinkengän lestileveyteen tulee siis kiinnittää myös huomiota.
Hyvä luistinterä:
 • on valmistettu karkaistusta tai nykyään myös ruostumattomasta teräksestä, siinä on kärkipiikit ja ns. urateroitus. Kärkipiikkejä tarvitaan tietyissä hypyissä ja pirueteissa ja uraterä helpottaa kääntymistä luistelijan muutettua painoa terällä.

Milloin on aika vaihtaa uuteen kenkään?

Kilpaluistelijat, joiden jalka ei enää kasva, vaihtavat luistimet yleensä jo keväällä niin, että ehtivät totutella niihin ennen varsinaisen luistelukauden alkua. Luistelijat, joiden jalat vielä kasvavat, vaihtavat yleensä vasta tulevan luistelukauden alussa. Se on varsin luonnollinen valinta, sillä jalkojen "kasvukausi" osuu usein kesään ja keväällä hankitut luistimet saattaisivat olla jo pienet luistelukauden alkaessa.
Suunnittelet vaihtoa milloin tahansa, ole ajoissa liikkeellä, jos sinulla on esimerkiksi erityisen kapea tai leveä jalka. Voimme siten liikkeestä tilata sinulle ajoissa oikeanlaiset luistimet, sillä toimitusajat voivat välillä venyä pitkäksikin (2-3 kk) liikkeestä riippumattomista syistä. On myös mahdollista teettää luistimet, jotka on tehty omien mittojesi mukaan.

 

Uusiin luistimiin totutteleminen

 • kävele uusilla luistimillasi kotona niin paljon kuin jaksat. Luistimet muokkautuvat jalkaan sopiviksi sitä nopeammin, mitä enemmän niitä pidetään jalassa (lämpö ja hikoilu). 

 • ensimmäisten luistelutuntien aikana käy pari kertaa avaamassa nauhat ja solmi ne uudelleen.

 • pyydä myyjää venyttämään/muokkaamaan luistimiasi, jos ne hiertävät vielä viikon parin kuluttua. Pienet venytykset voimme tehdä liikkeessä paikanpäällä. Vaativammat venytykset kuten lestin levitys tehdään taitoluistinhuolto Karttusella. Varaa venytykseen aikaa noin vuorokausi.

Emme suosittele uusien luistimen käyttöönottoa suoraan esim. kesäleirille, sillä uudet luistimet saattavat alussa hieman hiertää. Pyri siis luistelemaan, jos mahdollista, luistelukurssin ajan vanhoilla luistimilla tai vuorotellen uusilla ja vanhoilla. Siirry uusiin varovasti 1/2 - 1 tunti kerrallaan. Älä kuitenkaan palaa kokonaan vanhoihin luistimiisi, vaikka ne tuntuisivatkin mukavimmilta.

Jos näistä varokeinoista huolimatta tunnet uusia hiertymäkohtia, tule käymään liikkeessämme, niin muokkaamme luistimiasi. Muokkausvaiheessa voit käyttää myös ns. tekoihoa eli silikonia suojaamaan ihoa hiertymiltä. Jos muokkaaminen ja silikoni eivät auta, on syytä tutkia jalkoja tarkemmin. Asentovirheet ovat usein syynä sopimattomiin luistimiin. Virheet on mahdollista korjata fysioterapeutin tekemillä harjoituksilla. Joissain tilanteissa luistelija saattaa tarvita harjoitusten rinnalle tukipohjalliset. Tukipohjalliset eivät kuitenkaan korjaa itse ongelmaa vaan se tapahtuu harjoitteiden myötä. Valmentajalta tai asiantuntijaliikkeestä voit kysyä taitoluisteijoiden jalkaongelmiin erikoistuneista fysioterapeuteista ja lääkäreistä.

Luistinten nyörittäminen

Luistinkenkä on oikein nyöritetty silloin, kun nyöritys on varpaiden kohdalta suhteellisen löysä, nilkan kohdalta tiukka (solmu tai kaksoisnyöritys alimmissa hakasissa estää löystymisen) ja varren yläosan nyöritys on väljä niin, että varren suusta mahtuu sormi kengän ja jalan väliin. Nauhojen päät työnnetään kengän suun sisälle. Näin estetään toisen terän mahdollinen takertuminen roikkuviin nauhoihin. Liian pitkät nauhat on syytä lyhentää sopiviksi ja nauhojen päihin kannattaa laittaa yksinkertaiset solmut. Näin ne pysyvät rei'issään vaikka pukeutumisvaiheessa joutuukin löysäämään nauhoja.

 

Miten pidennän luistinten käyttöikää?

Hyvällä hoidolla voit pidentää luistimiesi ikää. Muista siis jokaisen käyttökerran jälkeen ottaa ne tuulettumaan, pois laukusta ja luistinpusseista. Älä jätä niitä kosteisiin tiloihin, esimerkiksi jäähallien varustekaappeihin.
Muista myös huolehtia teriesi kunnosta. Tarkista aika ajoin, että ruuvit ovat kireällä ja teräsi riittävän terävät. Pyyhi terät huolella jokaisen käytön jälkeen ja suojaa jälkikosteudelta pehmeillä kangassuojilla. Käytä aina teräsuojia liikkuessasi jään ulkopuolella. Teroituta taitoluistimesi  vain henkilöllä, joka on saanut koulutuksen ko. tehtävään.
Huolellinen hoitokaan ei saa luistimia kestämään ikuisesti. Luistimen käyttöikään vaikuttaa myös oma painosi, pituutesi ja luistintyyppisi.

Me Lucky Skatessa tarjoamme taitoluistinten huolto- ja teroituspalvelut asiantuntemuksella ja ammattitaidolla joko verkkokauppaostoksesi yhteydessä lisäpalveluna tai myymälästämme ajanvarauksella tai ilman ajanvarausta odottaessa.

Asutko kaukana Helsingistä tai tuntuuko myymäläämme fyysisesti luistinsovitukseen saapuminen jostain muusta syystä hankalalta? Luistinten sovitus ja ostaminen onnistuu nyt kätevästi myös etänä virtuaalimyyjäpalvelumme välityksellä! Mikäli harkitset luistinten ostoa saapumatta paikanpäälle myymäläämme, suosittelemme tutustumaan myös Luistinten osto etänä -ohjeistukseemme.

Jäikö kysyttävää? Varaa aika luistinsovitukseen tai virtuaalimyyjällemme >>