Luistelukoululaisen varusteet
Aug 06, 2020
Onnittelut hienon lajin valinnasta! Eikö olekin ihanaa, että jäähallit ovat auenneet ja luistelukoulutkin alkavat jälleen pian? Mutta mistä varusteet innokkaalle uudelle luistelukoululaiselle? Uudet vai käytetyt? Mitä kaikkea pitäisi osata huomioida?
Listasimme asioita, joita on hyvä muistaa luistelukoululaisen varusteiden osalta: luistimet, luistinsukat, teräsuojat, suojavarusteet sekä vaatetus ja asusteet.
Tärkeitä seikkoja ovat myös luistinten oikeaoppinen nyörittäminen sekä huolto ja teroitus.
Taitoluistelun uusien asioiden opettelussa tärkeässä roolissa ovat oikeanlaiset varusteet. Luistimet tulisi mahdollisuuksien mukaan sovittaa ammattilaisen kanssa, jotta voidaan varmistua oikeasta koosta ja mallista. Meille taitoluistelun erikoisliike Lucky Skatessa on ensiarvoisen tärkeää saada tarjota asiantuntevaa opastusta sekä oikeanlaiset välineet ja varusteet luisteluharrastusta vauhdittamaan - harrastajan iästä ja taitotasosta riippumatta.
LUISTIMET
Luistinkenkä: Oikeanlaisen luistimen valitseminen on tärkeää, jotta uusien taitojen oppiminen olisi mahdollisimman mukavaa. Luistinkengän tulee olla oikean kokoinen ja levyinen sekä sopivan tukeva, mutta ei liian kova - yksilöllisesti juuri omaan jalkaan parhaiten sopiva. Kengän kovuus (tukitaso) valitaan luistelijan fyysisen koon, voima- ja taitotason sekä harjoittelumäärien kautta tehdyn yksilöllisen kokonaisarvion perusteella. Kasvuvara luistinkengässä on oikein, kun kantapään taakse menee aikuisen sormi - noin puolen numeron verran.
Eri luistinvalmistajien mallien sovittamiseen kannattaa siis varata aikaa. Käytetty taitoluistin on usein aivan yhtä hyvä valinta aloittelijalle kuin uusi luistin. Käytetytkin luistimet kannattaa kuitenkin ostaa taitoluistelun erikoisliikkeestä, jotta luistimeksi valikoituu varmasti yksilöllisesti oikeanlainen malli. Me Lucky Skatessa autamme tässä asiantuntija-arvioinnissa mielellämme. Meiltä voit tiedustella nyt myös käytettyjä luistimia, sillä otamme tiettyjä luistelukoululaisten taitoluistinmalleja uusien luistinten oston yhteydessä vaihdossa jälleenmyyntiin. Meiltä voit varata ajan luistinten sovituspalveluun joko paikan päälle myymäläämme tai virtuaalimyyjällemme.
Terät: Useimmissa luistelukoululaisen luistimissa terä on valmiiksi kiinnitettynä luistinkenkään. Näitä taitoluistimia kutsutaan settiluistimiksi. Luistelijan taitojen kasvaessa edistyneemmissä malleissa luistinkenkä ja terä valitaan yksilöllisesti erikseen.
LUISTINSUKAT
Sopiva sukka luistimessa on joko ohut merinovillasukka tai napakka sekoitesukka. Pienetkin rypyt sukassa tuntuvat epämukavilta luistimessa ja voivat aiheuttaa hankaumia, joten oikeanlaisen sukan valinta on tärkeää.
TERÄSUOJAT
Kovat teräsuojat: Terät tulee suojata kovilla teräsuojilla silloin kun luistimilla kävellään. Yksiosaiset teräsuojat ovat helpot ja edulliset suojat, jotka pienikin luistelija saa helposti terien päälle ja niiden päältä pois.
Pehmeät teräsuojat: Terät tulee kuivata jokaisen käytön jälkeen huolellisesti teräpyyhkeellä. Kuivauksen jälkeen terät tulee suojata pehmeillä teräsuojilla, jotta loppukosteus imeytyy suojiin eivätkä terät pääse ruostumaan saatika hajota tai tahri kassin sisusta ja siellä olevia vaatteita.
SUOJAVARUSTEET
Taitoluisteluun kuuluu pienet kaatumiset ja kolhut. Siksi on tärkeää suojata päätä joko suojapannalla tai kypärällä siihen asti, kunnes taidot hieman kehittyvät.
VAATETUS JA ASUSTEET
Tarvikkeet: Vaikka välillä vauhti voi jäällä olla kovakin, kaatumisia väistämättä sattuu. Luistelukoululaisen oikeanlaisella varustuksella voidaan lisätä huomattavasti harjoittelun mukavuutta.
Vaatteet: Aluskerrastona paras on ohut merinovillakerros. Tämän päälle voidaan laittaa joko trikoot ja luistelupuku tai housut ja takki. Polartec on erittäin hyvä materiaali juuri tähän tarkoitukseen.
Asusteet: Pipo tai panta ja lämpimät sormikkaat kuuluvat lisäksi luistelukoululaisen varustukseen.
LUISTINTEN NYÖRITTÄMINEN
Oikeanlainen nyörittäminen lisää luistelumukavuutta huomattavasti. Kantapää ei pääse nousemaan ja luistin tuntuu tukevalta, mutta ei kuitenkaan liian napakalta.
Nyöritysohjeet:
- Avaa luistimet hyvin ennen nyörityksen aloittamista.
- Laita kantapää hyvin luistimen takaosaan ja aloita nyörittäminen.
- Nauhoitus tulisi tapahtua napakoilla vedoilla, mutta nyöritys ei saa olla kuitenkaan liian kireä.
- Tärkein osa nyöritystä on saada nilkan kohta kiristettyä napakasti, jotta kantapää pysyy paikoillaan.
- Muista asettaa läppä hyvin paikoilleen ennen loppunyöritystä. Nyöritys tulisi tapahtua koukkujen yläkautta alas. Nilkan yläosaa ei saa nyörittää liian kireälle, jotta luistimilla pääsee hyvin kyykkyyn.
LUISTINTEN HUOLTO JA TEROITUS
Käytä kävellessä aina kovia teräsuojia. Kuivaa terät huolella jokaisen käytön jälkeen ja laita teriin pehmeät teräsuojat. Luistinten huoltaminen tuo lisää käyttöikää luistimille ja niiden jälleenmyyntiarvo säilyy hyvänä. Luistimet tulisi aina teroittaa vain taitoluistinhuollossa, jotta terä ei mene pilalle.
Meiltä taitoluistelun erikoisliike Lucky Skatesta saat taitoluistelijan kokonaispalvelun - luistimet, terät, terien kiinnityksen, teroituksen, huollon, tarvikkeet ja vaatteet - yhdestä paikasta, vankalla ammattitaidolla.
Suosittelemme myös perehtymään luistinten ostamiseen liittyviin ohjeistuksiimme:
Iloa alkavalle luistelijan taipaleelle!
Terkuin,
Lucky Skaten tiimi